Föreläsning Tommy Svensson

Idag fick vi gå på en föreläsning av Tommy Svensson. Han tar upp problemen med alla olika tillsatser som finns idag i nästan all mat. Han tar även upp lite om vitaminer men mest om "kemikaliematen".

Två saker som jag kommer att försöka kolla efter och välja bort.

Smakförstärkelser

Se upp för "Glutamaterna", då de hör till de ämnen som många är allergiska mot utan att veta om det. Migrän, diarré, stickningar i kroppsdelar, röda utslag runt halsen, m.m. Dessutom kan ämnet göra barn väldigt aggressiva och oroliga. Bojkotta alla varor med smakförstärkelse. Glutaminsyra finns naturlig i kroppen och i mat vi äter. Det är den kemiskt tillverkade och överkonsumtion som är problemet.
Håll koll efter E621, E622, E623, E624!
Smakförstärkelse som finns i chips, kryddor, buljonger, färdigmat, soppor, såser m.m. Misstänks orsaka svåra allergiska reaktioner, främs röda utslag, epileptiska anfall om man är epileptiker, fosterskador, Hortons självmordshuvudvärk, migrän, astmaattacker, stickningar i armar och fingrar, illamående, extrem vrede, försenad tillväxt, hormonstörningar, leverskador, kvinnlig sterilitet och förstörda nervceller. På sikt kan glutamaterna förstöra näthinnan i ögat och ge sämre syn.

Sötningsmedel

Är det farligaste tillsatser som vi stoppar i oss. Vissa sötningsmedel bryts ner till metanol (träsprit) i våra kroppar och detta kan på sikt förstöra våra hjärnceller.
Va extra uppmärksamma på Aspartam E951. Syntetiskt sötningsmedel som är 200 gånger sötare än socker. Det misstänks kunna minska serotoninproduktionen, orsaka diarré, svåra depressioner, extrem vrede, svårighet att bli gravid, minskad sexuell lust, blodsockerstörningar, oroskänsla hos barn, trötthet, och en rad andra symtomer.
Sukralos E955. Nytt sötningsmedel som förutom att det anses som en stor miljöfara även kan orsaka att tymuskörteln krymper, lever och njurar förstoras, produktionen av röda blodkroppar minskar. Andra biverkningar är diarré, andnöd, depression, gaser, uppsvälld mage, huvudvärk, ledvärk, yrsel, oregelbundna hjärtslag och ångest. Finns främst i Light-Cola, sockerfri yoghurt, osockrade drycker.

Taget från boken 'Handbok för den kräsne konsumenten' av Tommy Svensson. Ni kan öven gå in på hemsidan www.utbildningscenter.se där man kan köpa boken. Läs nyhetsbreven om ni är där och kikar!
 
Jag tyckte att det va väldigt intressant det han hade att säga, man fick sig verkligen en tankeställare!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0